Szólád Község
Önkormányzata
Képviselő-testületének
rendeletei


Szólád Község
Önkormányzata
Képviselő-testületének
üléséről készült jegyzőkönyvek


Közérdekű adatok

Helyi esélyegyenlőségi
program


Szóládi Kulturális Egyesület

Adatkezelési tájékoztató

 

 

Református templom

A mai templom 1896-ban épült. Az épület egy kisebb kert közepén áll, az utcavonalra merőleges, egytornyos, egyhajós, eklektikus teremtemplom.
Felszerelési tárgyai közül az orgonát említhetjük.

     
  Római katolikus templom

A mai templom 1775-1782 között épült, provinciális későbarokk stílusban. Az építkezéshez a szomszédos Balatonszemes határában
lévő Mindszent kolostorrom téglaanyagát is felhasználták. A templom eredeti, 1800 körül készült berendezései a főoltár, a mellékoltár, a szószék és az orgonaszekrény.

     
  Turul fogadó

A település központjában helyezkedik el. Az épületet a balatonszárszói Szárszó COÓP építette 1992 - ben. A fogadóban helyet kapott meleg konyha, étterem és presszó

     
  Első világháborús emlékmű

A református templom előtti emlékmű Nagy József  gazdálkodó kezdeményezésére Meggyesi Ferenc szobrászművész alkotta 1925-ben 48 hősi halott emlékére.

     
 

Második világháborús emlékmű

A Bondor István szobrászművész alkotta a  második világháború 22 halottjának emlékére  1990-ben, a református templom előtt felállított emlékművet

     
  Faluház

Az épület 1954. november 7-én került felavatásra, akkor  József Attila kultúrotthonként. A rendszerváltás után kapta a Faluház elnevezést.
Az épület magába foglalja a balatonszárszói kihelyezett fiók gyógyszertárat is.

     
  Millenneumi park

A római Katolikus templom és a Református templom között kialakított park, ahol kopjafa emlékezteti a látogatókat a milleneum évére.  A kopjafát Buda Ferenc készítette 2001-ben. A második kopjafa 2006. március 15-én került felavatásra az 1848-as szabadságharc mártírjainak emlékére, Szólád község Millenneumi parkjában.

     
  Kilátó (Almann-tető)

Nezde falutól északi irányban Somogy megye  legmagasabb pontján felállított kilátó (316,4m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre és a Balatonra. A kilátót 2001(?)-ben állíttatta Szólád község Képviselőtestülete.

     
  Nezde

A falu 1229-ben „Nezda" alakban fordul elő és a  székesfehérvári káptalan birtoka. A falu ismert, első okleveles említése a XIV. században, 1093-ra hamisított oklevélben fordul elő.1429-ben Telekivel határosnak említik. A XVI. századi adólajstrom Szárszó mellett sorolja fel. Az Nezde Györffy György vizsgálata szerint egy besenyő lakóhelye volt. Nezdei Besenyő Jánost 1352-től említik oklevelek A falu a török harcokban elpusztult. A település központjától 1 km-re fekvő falu, ami a mai napig lakott. Főképp nyaralók lakják, de idős emberek is élnek kint,
akik nem szívesen hagyják el a környezetet.  Biztosított a nyugodt, csendes pihenés.

     
  Sportpálya

A település szélén csendes, nyugodt helyen van, ahol  tavasztól - őszig a fiatalok rúgják a labdát. Az épület fenntartója a szóládi Önkormányzat.
Az épületben kapott helyet a SZoFi Klub, valamint egy kondi terem is.
A hagyományos Bor- és Balatoni Lovas Fesztivál egyik fő helyszíne.
Az épület az első önkormányzati években épült, az akkor még aktív Sport Egyesület részére.

     
    Horgásztó

A falu központjától DNY-i irányban elterülő halastó 2005.  májusában került megnyitásra. Ahol kellemes nyugodt körülmények között lehetőségük van a horgászás szerelmeseinek a kikapcsolódásra.
A tó tavasztól - őszig folyamatosan nyitva tart.

     
    Holland üdülőfalu ( Robínia -park )

A leendő falu a központtól keletre levő  erdőben kialakított dombon helyezkedik el. A terület É-i szélétől Balatoni panoráma tárul a  látogatók szeme elé.  A közeljövőben kezdődnek el az építkezések, holland vállalkozó befektetésével.

     
  A Kupa-Koppány vezér Emlékpark,

kegyhely, búcsújáró hely jellegű: a „Szkíta Golgota".  Nyugat - Keleti irányból emelkedő módon, hármas halom formájában.  Balra a Balaton panorámája, jobbra a szelíd dombokkal, sűrű  erdőkkel, gyönyörű táj bontakozik ki.  E területre, alulról felfelé, nyolc-kilenc ütemben nyolc éves periódusban kilenc emlékművet hoznak létre.
Alul Attila szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve,  Magyar táltos szobra, Koppány szobra, Babba Mária szobra,  Veronika harangláb, Kettős kereszt mellette a Mónika kilátó.  Később Szent László kiskápolna.

     
  Pincesor

1999-ben Henry Ford díjat kapott löszfalba vájt pincék,  melyek a II. világháborúban búvóhelyként is szolgáltak. A pincék hőfoka egész évben állandó, amely így kiválóan alkalmas bor tárolására.  A pincesor a Bor, - és Balatoni Lovas Fesztivál fontos  helyszíne, ahol minden évben főzőverseny és folklór műsor  kerül megrendezésre.