Szólád Község
Önkormányzata
Képviselő-testületének
rendeletei


Szólád Község
Önkormányzata
Képviselő-testületének
üléséről készült jegyzőkönyvek


Közérdekű adatok

Helyi esélyegyenlőségi
program


Szóládi Kulturális Egyesület

Adatkezelési tájékoztató


II. Ulászló király címeres levele
Nezdei Mernyey Ambrus diáknak
1498. december 8. Buda

MNM Levéltára, 1899. No. 58. pergamen, tempera, arany, ezüst 480 x 280 mm, felhajtása 105 mm

Bordó – lila - sárga zsinóron függő sérült, restaurált pecsét (atm.: 75 mm), rajta kerektalpú négyelt címerpajzs a magyar sávozással és a cseh oroszlánokkal, középen szívpajzson sas, fölötte zárt korona, körülötte mellékpajzsokon

 

II. Ulászló király Nezdei Mernyey Ambrus diáknak érdemeiért címert adományoz. A címerképen (112 x 110 mm) álló pajzsban kék alapon vörös és fehér virágú zöld rózsaágon jobbra forduló vörös lábú, szemű, csőrű és örvű papagáj csőrében AVE. AVE. AVE. feliratú, kibontott papírtekercs látható. A pajzson jobbra néző, zárt sisak, változatos színű sisaktakarókkal, a sisakon kék tollbokrétában a pajzsban lévő címerkép ismétlődik. A családnak a Somogy megyei Nezdén volt birtoka.

E.G.

 

 Az oklevél élén áll, ecsetarany keretben, a címerkép. Sötétvörös alapját arany körökbe foglalt ezüst szirmú rozetták hálószerű, finom szövedéke borítja. A címerpajzs fehérrel damaszkolt kék mezejében élénkzöld madár, a csőrében festetlen pergamenszínű szalag, arany betűkkel. A sisak elfeketült ezüst, élénkzöld, lilásvörös, világoskék és arany foszlányokkal. Az arany és zöld levelek árnyéka barna, csúcsfényeik ecsetarannyal, illetve sárgával festettek; a kék és lilásvörös levelek csúcsfénye elszürkült fehér. A későgótikus lombdíszt virtuóz módon használó festőnek a kutatás meg három másik armális címerképét tulajdonítja: Kubinyi László (1498), Óbudai Ferenc (1499: IX-51.) és Hernádmesteri BaIázs (1500: IX-52.) címereslevelét. A háttér dekorációja, a foszlányok rajza kétségkívül rokonítják ezt a miniatúrát amazokéval, a modellálás, a színhasználat azonban némi1eg eltérő s egészében a Nezdei Mernyey - armális kvalitásosabbnak tetszik. Valószínűleg ebben az esetben is inkább műhellyel, s nem egyetlen mesterrel kell számolnunk.

M.Á.

 Áldásy 1904, XXXIX. sz.; Radocsay
1966, 73., Fig. 4.; Bándi 1993, 1. sz.

 

Budapest, Magyar Országos Levéltár,
jelz. : D1 50538.