Hírlevél
Feliratkozás:

 

Helyi esélyegyenlőségi
program

Szóládi Kulturális Egyesület


II. Ulászló király címeres levele
Nezdei Mernyey Ambrus diáknak
1498. december 8. Buda

MNM Levéltára, 1899. No. 58. pergamen, tempera, arany, ezüst 480 x 280 mm, felhajtása 105 mm

Bordó – lila - sárga zsinóron függő sérült, restaurált pecsét (atm.: 75 mm), rajta kerektalpú négyelt címerpajzs a magyar sávozással és a cseh oroszlánokkal, középen szívpajzson sas, fölötte zárt korona, körülötte mellékpajzsokon

 

II. Ulászló király Nezdei Mernyey Ambrus diáknak érdemeiért címert adományoz. A címerképen (112 x 110 mm) álló pajzsban kék alapon vörös és fehér virágú zöld rózsaágon jobbra forduló vörös lábú, szemű, csőrű és örvű papagáj csőrében AVE. AVE. AVE. feliratú, kibontott papírtekercs látható. A pajzson jobbra néző, zárt sisak, változatos színű sisaktakarókkal, a sisakon kék tollbokrétában a pajzsban lévő címerkép ismétlődik. A családnak a Somogy megyei Nezdén volt birtoka.

E.G.

 

 Az oklevél élén áll, ecsetarany keretben, a címerkép. Sötétvörös alapját arany körökbe foglalt ezüst szirmú rozetták hálószerű, finom szövedéke borítja. A címerpajzs fehérrel damaszkolt kék mezejében élénkzöld madár, a csőrében festetlen pergamenszínű szalag, arany betűkkel. A sisak elfeketült ezüst, élénkzöld, lilásvörös, világoskék és arany foszlányokkal. Az arany és zöld levelek árnyéka barna, csúcsfényeik ecsetarannyal, illetve sárgával festettek; a kék és lilásvörös levelek csúcsfénye elszürkült fehér. A későgótikus lombdíszt virtuóz módon használó festőnek a kutatás meg három másik armális címerképét tulajdonítja: Kubinyi László (1498), Óbudai Ferenc (1499: IX-51.) és Hernádmesteri BaIázs (1500: IX-52.) címereslevelét. A háttér dekorációja, a foszlányok rajza kétségkívül rokonítják ezt a miniatúrát amazokéval, a modellálás, a színhasználat azonban némi1eg eltérő s egészében a Nezdei Mernyey - armális kvalitásosabbnak tetszik. Valószínűleg ebben az esetben is inkább műhellyel, s nem egyetlen mesterrel kell számolnunk.

M.Á.

 Áldásy 1904, XXXIX. sz.; Radocsay
1966, 73., Fig. 4.; Bándi 1993, 1. sz.

 

Budapest, Magyar Országos Levéltár,
jelz. : D1 50538.